Warren Buffett, unul dintre cei mai faimoşi investitori din lume şi al treilea cel mai bogat om de pe planetă, nu este un fan al investiţiilor în aur, el preferând investiţiile în companii productive, scrie Business Insider.
Ultimul număr al revistei Fortune publică o parte a scrisorii anuale pe care investitorul o scrie an de an acţionarilor companiei Berkshire Hathaway şi care va apărea la sfârşitul lunii.
În scrisoare el scrie că nu îi plac investiţiile în valută, ca urmare a devalorizării continue a dolarului şi, împotriva curentului general, nu investeşte în aur pentru a se proteja împotriva crizei, ci în companii.
"Astăzi în lume există circa 170.000 de tone de aur. Dacă această cantitate este topită şi pusă în acelaşi loc, va forma un cub cu o latură de 20 de metri. La un preţ de 1.750 de dolari pe uncie, preţul din momentul în care scriu, valoarea sa s-ar ridica la 9.600 mld. dolari. Să numim acest cub grămada A", îşi începe Buffett explicaţia.
"Să facem şi o grămadă B de aceeaşi valoare. Pentru asta trebuie să cumpărăm toată suprafaţa arabilă a SUA plus 16 companii Exxon Mobil. După aceste achiziţii, mai rămân 1.000 de miliarde de dolari cash. Vă puteţi imagina un investitor cu 9.600 de miliarde de dolari la dispoziţie alegând dintre grămada A şi B?
În afară de evaluarea ameţitoare a aurului existent, producţia anuală este evaluată la 160 de miliarde de dolari. Cumpărătorii, fie că sunt bijutieri, indivizi speriaţi sau speculatori, trebuie să absoarbă constant această cantitate pentru a menţine un echilibru la aceste preţuri.
Peste un secol de acum încolo, cele 162 de milioane de hectare de teren arabil din SUA vor fi produs cantităţi imense de porumb, grâu, bumbac şi alte plante şi vor continua să producă bunuri indiferent de moneda care va exista. Exxon Mobil va fi plătit până atunci dividende de mii de miliarde de dolari şi va avea active în valoare de alte mii de miliarde de dolari (şi ţineţi minte că aveţi 16 astfel de companii. Cele 170.000 de tone de aur vor fi neschimbate în cantitate şi în continuare nu vor produce nimic. Puteţi mângâia cubul, dar nu va răspunde", îşi încheie Buffett pledoaria.....
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu